Τα προβλήματα του Οδοντιατρικού επαγγέλματος για να παρατεθούν & να αναλυθούν απαιτούν τη χρήση πολλών σελίδων & εκτεταμένων όσο & εν τω βάθη αναλύσεων.

Επειδή αυτό θα κούραζε σε αυτή τη φάση Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΩΝΗ παραθέτει την ατζέντα των 5 σημείων.

Πρόκειται για παρεμβάσεις, που όχι μόνο δεν κοστίζουν αλλά & αποδίδουν έσοδα ενώ μπορούν να υλοποιηθούν σε διάστημα λίγων μόνο μηνών.

ΑΦΙΣΑ2

  1.           1.  Υπερκορεσμός επαγγέλματος

Αντίθετα  από το τι λέγεται συνήθως, το Νο 1 πρόβλημα του Οδοντιατρικού επαγγέλματος (πριν από την υπερφορολόγηση αλλά και την αντισυνταγματική πολιτική εισφορών), είναι ο υπερκορεσμός, η υπερπληθώρα  δηλαδή των Οδοντιάτρων. Πρόκειται για μια επώδυνη πραγματικότητα που δεν θίγεται από καμιά παράταξη. Αυτή η  πολιτική  της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου μας, βοηθούμενη από την πελατειακή νοοτροπία (ΟΛΩΝ) των κυβερνήσεων μετά το 1974, κατάφερε να κάνει την Ελλάδα πρώτη σε αριθμό Οδοντιάτρων ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ αλλά & δεύτερη στην ΕΕ. (Πρώτο είναι το Λιχτενστάιν το οποίο όμως έχει 5πλάσιο ΑΕΠ). Αναμενόμενο όταν συνδικαλιστικές παρατάξεις επαγγελματικών κλάδων όπως ο ΟΣΑ εκφράζουν θέσεις που υποβάλλονται από πολιτικά κόμματα.

Η πρότασή της ΑΟΦ : Εφεξής, περιορισμός των νεοεισερχομένων στο επάγγελμα. Αυτό  γίνεται εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες της Ε.Ε αλλά & αλλού. Επίσης θεωρούμε αναγκαία & τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένης  περιόδου πρακτικής άσκησης πριν την έξοδο στην αγορά εργασίας (κάτι σαν την άσκηση των Δικηγόρων). Η τεχνογνωσία υπάρχει, λείπει η πολιτική βούληση.

  1. Συμμετοχή των συναδέλφων στη λήψη αποφάσεων αλλά & παρακολούθηση των τεκταινομένων στον Οδοντιατρικό χώρο.

Η πρότασή της ΑΟΦ : Δημοσίευση των πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) στο διαδίκτυο όπου ο κάθε Οδοντίατρος, με τον κωδικό του, θα μπορεί να αποκτά γνώση για:

Α. Τι θέματα συζητούνται  στις συνεδριάσεις του ΔΣ.

Β. Τι αποφάσεις λαμβάνονται για τα θέματα αυτά (όταν λαμβάνονται).

Γ. Ποιός εκπροσωπεί τι. (Αυτό θα αποτελούσε το κουτί με τις εκπλήξεις).

Εφαρμογή αυτού που εμείς πρεσβεύουμε αποτελεί ο ιστότοπος στον οποίον δημοσιεύονται τα πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων:

http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/I-Bibliothiki/Koinovouleftiki-Syllogi/Praktika-Synedriaseon/

  1. Άμεση κατάρτιση νέου & σύγχρονου Δεοντολογικού Κανονισμού των Οδοντιάτρων.

Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να είναι σαφής & να μην επιδέχεται κατά περίπτωση ερμηνείες όπως συχνά συμβαίνει σήμερα. Προφανώς & η κατάρτισή του, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης, η οποία  όμως οφείλει  να είναι δημόσια με αρχή την γενική συνέλευση της ΕΟΟ.  Με αυτό τον τρόπο γνωρίζει ο κάθε συνάδελφος ποιος πρεσβεύει τι.

Να σημειωθεί ότι η ΑΟΦ είναι η μόνη παράταξη που κατέθεσε επίσημα πρόταση τόσο στον ΟΣΑ όσο και στην ΕΟΟ.

 

  1. Διαφάνεια αλλά & εξορθολογισμός των δαπανών που συνεπάγεται η λειτουργία του Συλλόγου.

Υπολογίστε ότι ο ΟΣΑ,  αλλά & η ΕΟΟ λειτουργούν βασικά με ίδιους πόρους. Αυτοί είναι    συνδρομές των συναδέλφων, παράβολα για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας, διαφημιστικά έσοδα κλπ. Αμφότεροι όμως δαπανούν πολύ μεγάλα ποσά σε υπηρεσίες τρίτων (δημοσιογράφοι, νομικοί σύμβουλοι, πληθώρα υπαλλήλων κλπ.) ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές «οικονομίες κλίμακος» για να το πούμε κομψά…

Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοια βούληση από τις ηγετικές ομάδες, τόσο του συλλόγου όσο και της ΕΟΟ και δυστυχώς οι συνάδελφοι ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ για τα ποσά που δαπανώνται από τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ χρήματα αλλά & για  την αποδοτικότητα των εμπλεκομένων.

Η πρότασή μας: Επαναδιαπραγμάτευση, μετά τη λήξη των συμβάσεων, μισθών (έξτρα αμοιβών), αριθμού υπαλλήλων,  συμβούλων αλλά & αυστηρή πολιτική για τον περιορισμό των δωρεών από τον ΟΣΑ προς το Πανεπιστήμιο, συλλόγους , φορείς  κλπ.

 

 

  1. Άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου της παροχής οδοντιατρικών πράξεων (λευκάνσεων) από εμπορικές επιχειρήσεις άσχετων με το Οδοντιατρικό επάγγελμα αλλά και του τεράστιου προβλήματος με τις κάρτες υγείας.

Ο σύλλογος θεωρητικά έχει επέμβει, πρακτικά δεν έχει καταφέρει τίποτα  ενώ οι επιχειρήσεις αυτές αυξάνονται και πληθύνονται λοιδορώντας  μάλιστα τους συναδέλφους που  διαμαρτύρονται. Η ανυπαρξία της ηγεσίας σε επίπεδο πολιτικών  παρεμβάσεων   φαίνεται & σε αυτό το θέμα.

Η πρόταξη της ΑΟΦ: Παρέμβαση του Συλλόγου αλλά & της ΕΟΟ  σε 3 επίπεδα.

Το 1o έχει να κάνει με την καταγγελία σε όλα τα αρμόδια όργανα.

Το 2o αφορά την δημοσιοποίηση του θέματος στα media (σημειώστε ότι ο ΟΣΑ και η ΕΟΟ απασχολούν και δημοσιογράφους!). Με αυτό τον τρόπο το κοινό θα ενημερωθεί για τους κινδύνους…… Φυσικά & δεν έχει γίνει τίποτα.

Το 3o αφορά την κινητοποίησή μας, με παραστάσεις στο υπουργείο Υγείας, αλλά & με επίσημη κοινοποίηση του θέματος στον αρμόδιο Υπουργό.

 

Μπορούμε και αξίζει τον κόπο  να βελτιώσουμε το επάγγελμά μας.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΦΩΝΗ