ipatitidacΔεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται από τους επιστήμονες μια αθόρυβη ασθένεια αφού ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασθενών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν γνωρίζει ότι έχει προσβληθεί. Στη χώρα μας πάνω από το 2% του πληθυσμού νοσεί και δεν το γνωρίζει. Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ) ξεκίνησε μία καμπάνια με στόχο την ενημέρωση του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της καμπάνιας ο πρόεδρος της PRAKSIS κ. Τζανέτος Αντύπας εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον των ασθενών. «Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε και να στείλουμε για εξέταση όσο πιο πολύ κόσμο μπορούμε είπε. Η αγωνία μας όμως είναι για το μετά. Σ’ ένα κράτος που ο τομέας της Υγείας συρρικνώνεται καθημερινά τι θα γίνει με όσους αναβρεθούν μέσα στους ασθενείς».

Επίσης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η PRAKSIS την τελευταία χρονική περίοδο, παρατήρησε υπάρχει αύξηση των περιστατικών που επισκέπτονται τις δομές της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνήθως χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και έχουν διάγνωση Ηπατίτιδας C. Παράλληλα, οι κλήσεις στην υφιστάμενη Τηλεφωνική Γραμμή (800 11 11 600) που μέχρι και σήμερα ενημερώνει τόσο για τον Hiv όσο και για την Ηπατίτιδα B δείχνουν ότι υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού και για την Ηπατίτιδα C.»

Για τους λόγους αυτούς σχεδίασε μία καμπάνια που βασικό στόχο θα έχει να μιλάει ηχηρά για αυτή τη σιωπηρή ασθένεια, χωρίς τρομολαγνικούς όρους, χωρίς φοβικές προεκτάσεις και με κύριο στόχο την ενημέρωση και την έγκαιρη εξέταση.

Η καμπάνια έχει ως κεντρικό μήνυμα το motto, ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ C- Εγώ γνωρίζω και προσέχω. Εσύ; και θα ξεκινήσει την Πέμπτη 15 Μαρτίου και θα έχει διάρκεια 6 μηνών. Βασικό της εργαλείο θα είναι η τηλεφωνική γραμμή 800 11 11 600 όπου το κοινό, χωρίς να χρεώνεται, θα μπορεί να καλεί και να ενημερώνεται για τους τρόπους εξέτασης. Στην καμπάνια παίρνουν μέρος γνωστοί έλληνες τόσο από τον καλλιτεχνικό, τον αθλητικό αλλά και το δημοσιογραφικό χώρο. Συγκεκριμένα στην καμπάνια συμμετέχουν: Γρ. Βαλλιανάτος, Κ. Βαξεβάνης, Π. Ζούνη, Ν. Θωμάς, Μ. Καρακίτσου, Κ. Μισιχρόνη, Π. Μουζουράκης, Α. Μωαβία, Λ. Παπαϊωάννου, Λ. Παπακώστας, Φ. Χαλικά. Η καμπάνια υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MSD (Merck Sharp & Dohme).

Στη συνέχεια, ο κος Στυλιανός Καραταπάνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), παρουσίασε τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη στη χώρα μας για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων στη χώρα μας, ειδικά σε νόσους όπως η Ηπατίτιδα C που σήμερα αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας».

Τα ποσοστά δείχνουν ότι το 20-30% των ασθενών με ηπατίτιδα C παθαίνει κίρρωση ήπατος. Από την ημέρα που θα νοσήσει ο ασθενείς θα χρειαστούν 20-30 χρόνια για να παρουσιαστούν οι βαριές βλάβες στο συκώτι. Με γνώμονα ότι η ασθένεια έγινε αντιληπτή στις αρχές του 1990, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών με βαριάς μορφής κίρρωση ανεβάζοντας το κόστος νοσηλείας και θεραπείας από τα 30δισ. δολ. στα 86 δισ. δολ.

Με βάση λοιπόν τα ποσοστά της έρευνας, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος έχει ζητήσει την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να δοθούν χρήματα για την υποστήριξη της ιογενούς ηπατίτιδας διότι όπως διαφαίνεται από αυτά η θνησιμότητα είναι πιο αυξημένη από άλλες νόσους.

Η εξέταση

Η εξέταση είναι ένα πολύ απλό τεστ με την ονομασία rapid test, όπου γίνεται με δείγμα από σάλιο και η οποία δίνει αποτελέσματα σε 20 λεπτά.

Η εξέταση θα γίνεται δωρεάν, ανώνυμα και γρήγορα στα πολυιατρεία της Praksis σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή : Ιατρικός Τύπος