aithousa simbouliouΣτην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΣΑ, συζητήθηκε καταρχήν μετά από αίτημα του εκπροσώπου μας,  εκτός ημερησίας διατάξεως το θέμα των καρτών οδοντιατρικής περίθαλψης ,που τελευταία πλέον προβάλλονται και στην τηλεόραση. Μαζί με τη γνωστή κάρτα ήρθε προς συζήτηση και πρόγραμμα ασφαλιστικής εταιρίας  που διαφημίζει ειδικές τιμές σε ασφαλισμένους σε δίκτυο οδοντιατρείων.

Ζητήθηκε επίσης από μέλος του ΔΣ, να βρεθούν και άλλα προγράμματα ασφαλιστικών εταιριών που διαφημίζουν κάτι ανάλογο. Το ΔΣ αποφάσισε να δοθούν όλα τα στοιχεία στο νομικό σύμβουλο του συλλόγου για τις περαιτέρω ενέργειες, με προφανή σκοπό την απαγόρευση διαφήμισης των εν λόγω «προϊόντων».

Σημαντική διαφωνία προέκυψε στην έγκριση καταστατικού εταιρίας  Ι.Κ.Ε. (νέα μορφή εταιρίας) μιας και πολλά μέλη του ΔΣ εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις ως προς τους σκοπούς της εταιρίας αυτής, όπως εκφράζονταν στο καταστατικό της. Κατόπιν τούτου ζητήθηκε η εκ νέου συζήτησή του, με την παρουσία του νομικού συμβούλου, στο επόμενο Δ.Σ.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση ως προς  τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον ΟΣΑ σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει με  την χωρική αρμοδιότητα του συλλόγου. Όλα δείχνουν ότι το θέμα οδηγείται σε δικαστική διαμάχη, αν δεν δοθεί νωρίτερα πολιτική λύση . Ήδη το θέμα βρίσκεται στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου και της Περιφέρειας. Εμείς το μόνο που θέλουμε από τη μεριά μας να επισημάνουμε είναι ότι μια παράταση της αντιδικίας θα επιφέρει πλήγμα στο κύρος των εκλογών των συλλόγων Αττικής και Πειραιά και προφανώς και στο τελικό αποτέλεσμα της Ομοσπονδίας.  Σαφώς και πιστεύουμε ότι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι έχουν πολύ σημαντικότερα θέματα για να ασχοληθούν. Όταν όμως το σκοινί τραβιέται  (μπλέκοντας την δικαιοσύνη σε μια διαμάχη) τότε σαφώς αυτό σπάει με τα όποια αποτελέσματα μπορεί αυτό να προκαλέσει.

Ανακοινώθηκε επίσης η επιβολή πειθαρχικής ποινής πρωτόδικα παύσης άσκησης επαγγέλματος 2 μηνών σε συνάδελφο, που ασκούσε το επάγγελμα χωρίς άδεια.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπός μας ζήτησε να εξηγηθεί η τελευταία ερώτηση του ερωτηματολογίου, που διανέμει ο ΟΣΑ  στις ημερίδες, όπου αναφέρεται:

« Είστε υπέρ των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ αν υπάρχουν συμφέροντες οικονομικοί όροι;» Θεωρήσαμε ότι η ερώτηση αυτή είναι ασαφής μιας και είναι πολύ σχετικό το ποιοι είναι συμφέροντες οικονομικοί όροι και σαφώς πριμοδοτεί το ΝΑΙ, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε που αυτά θα χρησιμεύσουν αύριο. Εφιστούμε ιδιαίτερα στους συναδέλφους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν απαντούν το συγκεκριμένο ερώτημα, καθότι  το θέμα των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό και  σύντομα θα το βρούμε μπροστά μας , φοβούμαστε όμως «με καθόλου συμφέροντες οικονομικούς όρους».

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Α.Ο.Φ.

Στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΑ της 4/11/2013 τέθηκαν από τον εκπρόσωπό μας προς διευκρίνιση τρία θέματα που απασχολούν αρκετούς συναδέλφους εδώ και καιρό.

Α. Το θέμα της αποκομιδής των αποβλήτων:  Εδώ και καιρό έχει μπει σε ισχύ ο νόμος που ορίζει πως τα οδοντιατρεία πρέπει να συλλέγουν τα μολυσματικά απόβλητά τους και να τα δίνουν σε εταιρία διαχείρισης. Είναι κατανοητό ότι αυτό συνεπάγεται ένα επιπλέον ετήσιο κόστος  στη λειτουργία των οδοντιατρείων ασχέτως αν είναι μια πρακτική που σε όλα τα προηγμένα κράτη ισχύει εδώ και χρόνια. Από τη μεριά του ο σύλλογος  κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να υποβάλλουν προτάσεις ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ομαδικής  συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους.  Δυστυχώς εδώ και πολύ καιρό η μόνιμη απάντηση που λαμβάνουμε είναι ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 8-9 εταιρίες,  έχουν ελεγχθεί οι φάκελοι, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Σε ερώτησή μας  αν η συχνότητα αποκομιδής παίζει ρόλο ή αν υπάρχει έστω ένας μπούσουλας για τα ιατρεία, οι ερωτήσεις είχαν μια ασαφή και εντελώς υποκειμενική θεώρηση.  Φαίνεται πως και σ’ αυτό το θέμα η “συγκυβέρνηση” του συλλόγου μας υιοθετεί τους ρυθμούς Jack Daniels που υιοθετεί στα περισσότερα πράγματα.  Αναλαμβάνει δράση όταν ωριμάσουν οι συνθήκες…

B. Τεχνικός Ασφαλείας: Όλοι οι συνάδελφοι που απασχολούν προσωπικό με μισθωτή σχέση εργασίας, οφείλουν να εκπαιδευθούν σε  θέματα τεχνικού ασφαλείας, ώστε να μπορούν να καταθέσουν την κατάσταση προσωπικού στην εφορία. Φέτος είναι απαραίτητος ο αριθμός μητρώου τεχνικού ασφαλείας.

Αρκετούς μήνες πριν είχαμε ζητήσει την παρέμβαση του συλλόγου σε κάποιο ΚΕΚ για να πετύχουμε καλύτερη τιμή σε κάποιο ΚΕΚ όπως είχε γίνει παλιότερα. Ατυχώς κι εδώ το θέμα έμεινε στις καλένδες κι έτσι όσοι ενδιαφέρονται πρέπει να ψάξουν μόνοι τους και να πληρώσουν όποια «ταρίφα» κόβει το οποιοδήποτε ΚΕΚ…

Γ. Ασφάλεια αστικής ευθύνης. Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι ακόμη η Ελλάδα δεν έχει ενσωματώσει την οδηγία της Ε.Ε. στο εθνικό δίκαιο. Η οδηγία αυτή αναφέρεται σε παροχή διασυνοριακών υπηρεσιών και απαιτεί από τον οδοντίατρο να έχει κάλυψη αστικής ευθύνης.  Δεν ορίζεται όμως κατώτατο όριο, άρα σύμφωνα με νομικούς κύκλους αλλά και έγγραφο της Ομοσπονδίας, τα συλλογικά συμβόλαια των συλλόγων καλύπτουν με αρκετά μικρό κόστος την υποχρέωση αυτή. Ένα άλλο θέμα που ανοίγει με την συγκεκριμένη οδηγία και πολλοί δεν έχουν πάρει χαμπάρι είναι η αναγραφή τιμών, δηλαδή η ύπαρξη τιμοκαταλόγου υπηρεσιών. Ο ασθενής που θα έρθει από την ευρωπαϊκή ένωση  πρέπει εκτός από το να μπορεί να βρει την υπηρεσία,  να γνωρίζει και το κόστος της υπηρεσίας. Άρα ανοίγει κι ένα θέμα τιμοκαταλόγου που ίσως χρειάζεται  μια συζήτηση. Άλλωστε οι νομικές απόψεις αυτή τη στιγμή λένε ότι η ύπαρξη τιμοκαταλόγου δεν είναι παράνομη, αρκεί να μην ευτελίζει το επάγγελμα με όποιο τρόπο ο καθένας το ερμηνεύει αυτό…