Η Ανεξάρτητη Οδοντιατρική Φωνή καταρχήν δέχεται ως θετικό σημάδι το ότι το κράτος αποφασίζει να εντάξει στο δημόσιο σύστημα υγείας την Οδοντιατρική περίθαλψη.

Δυστυχώς κρίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο, αυτό πάει να πραγματοποιηθεί είναι ιδιαίτερα προβληματικός.

13496429_EVK22_EOPYY.limghandler

Ερωτόμαστε αν θέλουμε τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Αντιστρέφουμε την ερώτηση: Συνάδελφε αν αύριο έρθει στο ιατρείο σου ασθενής που σου ομολογήσει ότι  έχει χρεοκοπήσει και χρωστά παντού, ενώ οι πιστωτές του τον κυνηγούν δικαστικά και εξωδικαστικά, και κατόπιν σου ζητήσει να του κάνεις μια μεγάλη εργασία στο στόμα για την οποία σου υπόσχεται ότι θα σε πληρώνει σταδιακά τι ακριβώς θα πράξεις;

Οποιαδήποτε ομοιότητα είναι εντελώς τυχαία και συμπτωματική.

Δεν ζούμε στον Άρη. Γνωρίζουμε την τραγική θέση των περισσότερων συναδέλφων μας που πασχίζουν να συντηρήσουν τα ιατρεία τους βρισκόμενοι ένα βήμα πριν το λουκέτο. Γνωρίζουμε ότι μεγάλο ποσοστό συναδέλφων είναι πλέον ανασφάλιστοι ή παλεύουν με τις ρυθμίσεις του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ! Γνωρίζουμε ότι το ¼ των συναδέλφων  χρωστούν συνδρομές στο σύλλογο.

 Γνωρίζουμε ότι τα 500€ το μήνα (τόσα περίπου αντιστοιχούν αν υπάρξει πλαφόν) φαίνονται για πάρα πολλούς συναδέλφους ως μάνα εξ’ ουρανού!  Εκείνο βέβαια που επίσης γνωρίζουμε είναι ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι μέσα τους κάνουν και μια μεγάλη προσευχή, που πάνω κάτω λέει :

-Θεέ μου κάνε να πάρω τα χρήματά μου από τον ΕΟΠΥΥ γιατί σε ένα χρόνο συνεργασίας θα χρωστάω παντού (τεχνίτες, υλικά, εφορία, ΤΣΑΥ, σύλλογο) και δεν θα έχω ούτε μαντήλι να κλάψω.

Γνωρίζουμε επίσης πως δεν μπορεί να είμαστε και με τον αστυφύλακα  και με τον χωροφύλακα. Δεν μπορεί να ενδιαφερόμαστε για όσο το δυνατό περισσότερες καλύψεις στους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ, και από την άλλη να πανηγυρίζουμε ότι καταφέραμε να βγάλουμε εκτός το πολύριζο στην ενδοδοντική θεραπεία. Αν είναι έτσι ας αφήσουμε μόνο τον καθαρισμό, την εξαγωγή και το σφράγισμα και να λέμε ότι καταφέραμε «αξιοπρεπείς» αμοιβές και βάλαμε την οδοντιατρική στο σύστημα.

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι ΔΕΝ συμψηφίζονται οι οφειλές του δημοσίου με τις οφειλές μας προς το Δημόσιο και τα ταμεία!

Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι συμβάσεις θα είναι ατομικές και όχι υπό την σκέπη της Ομοσπονδίας.  Όποιος θα είναι κακό παιδί και δεν έχει Ιώβειο υπομονή, θα βγαίνει από το παιχνίδι.

Δεν  μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι οι αμοιβές μετά το πλαφόν, οφείλουν να είναι  ίδιες  για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ δηλαδή για όλους τους Έλληνες. Εκείνοι που μας κατάργησαν τις κατώτατες αμοιβές τώρα μας επιβάλλουν ανώτατες!

Άρα το τι θα πράξει ο κάθε συνάδελφος με το ΕΟΠΥΥ ας το σκεφτεί και ας το αποφασίσει μόνος του, εφόσον η ΕΟΟ αποδεικνύεται αναξιόπιστος συνομιλητής και κακός διαπραγματευτής. Εμείς επισημαίνουμε τις ασθένειες του συστήματος  όπως οφείλουμε. Όπως οφείλουμε να πούμε πως ο σύλλογος πρέπει πλέον να διεκδικεί και όχι να επαιτεί. Χορτάσαμε τα μεγάλα λόγια περί πολιτικών μας φίλων που δήθεν  θα μας δουν θετικά. Να θυμηθούμε ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ είναι οδοντίατρος, ότι μέλος του ΔΣ του ΟΣΑ ως πρόσφατα, είναι σύμβουλος του προέδρου του ΕΟΠΥΥ;

Ανεξάρτητη Οδοντιατρική Φωνή