Μπορεί ο οδοντιατρικός τροχός να είναι απωθητικός για ορισμένους, σίγουρα όμως είναι απαραίτητος, όχι μόνο για καλή στοματική υγιεινή, αλλά, όπως αποδεικνύει νέα έρευνα, και για προστασία από εγκεφαλικό και έμφραγμα!

Ερευνητές από την Ταϊβάν ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνάς τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας που
έγινε στη Φλόριντα, λέγοντας πως ο τακτικός καθαρισμός των δοντιών μπορεί να γίνει ασπίδα για την καρδιά. Για την έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν για επτά χρόνια περισσότερους από 100.000 ανθρώπους, χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή εγκεφαλικών.

Οπως διαπίστωσαν, εκείνοι που έκαναν καθαρισμό σε οδοντίατρο τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο για μια διετία διέτρεχαν 24% μικρότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα και 13% εγκεφαλικό, συγκρινόμενοι με εκείνους που δεν επισκέφτηκαν ποτέ τον οδοντίατρο ή που πήγαν μόλις μία φορά μέσα σε μια διετία.

Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν γνωστό ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην υγιεινή του στόματος και την υγεία της καρδιάς, και ότι η κατάσταση των δοντιών και των ούλων είναι στενά συνδεδεμένη με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Οταν, για παράδειγμα, το βούρτσισμα των δοντιών δεν γίνεται σωστά, δημιουργείται πλάκα που οδηγεί σε ουλίτιδα.

Τα βακτήρια εισέρχονται στη συνέχεια στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων και πιστεύεται ότι αυτό προκαλεί φλεγμονή των τοιχωμάτων των αρτηριών που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα βακτήρια μπορούν ακόμη να συμβάλουν στη συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιολογικά προβλήματα. Η επικεφαλής της έρευνας Εμιλι Τσεν δήλωσε πως η προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια ήταν περισσότερο έντονη σε συμμετέχοντες που έκαναν καθαρισμό των δοντιών τους τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Εξάλλου, σουηδική έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν λιγότερα δόντια και περισσότερες φλεγμονές στα ούλα κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα, ενώ οι αιμορραγίες των ούλων συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό.