Με μεγάλη έκπληξη είδαμε όλοι οι συνάδελφοι της Αττικής το περιοδικό του συλλόγου μας αυτό το μήνα. Στην πιο προνομιούχο διαφημιστική θέση του περιοδικού, την 3η σελίδα, υπήρξε ολοσέλιδη καταχώριση ιατρικού κέντρου με ιδιαίτερη έμφαση στην διενέργεια πανοραμικών, κεφαλομετρικών κλπ  ακτινογραφιών με μηχάνημα «χαμηλής δόσης ακτινοβολίας».

iatrocosmos

Αν κάποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα του κέντρου, θα δει στο κομμάτι «προσφορές» και την ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ακτινογραφία .

Μετά τον ιδιαίτερο θόρυβο που προκλήθηκε σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης,  ο ΟΣΑ την επομένη με ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο επέρριπτε την ευθυνη στον εκδότη του περιοδικού, ο οποίος προφανώς δεν ενημέρωσε τον ΟΣΑ.

Μάλιστα αναλύεται και η σχέση-σύμβαση  του εκδότη του περιοδικού με τον ΟΣΑ για να δικαιολογηθεί  το ατόπημα.

Από την ανάγνωση όμως της ανακοίνωσης, γίνονται προφανή τα παρακάτω:

Α. Κανείς δεν υπογράφει την ανακοίνωση, όπως συνήθως γίνεται από τον πρόεδρο και τον γραμματέα. Ελπίζουμε ότι δεν έχει γίνει σκόπιμα η παράλειψη αυτή.

Β. Κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ζητήσει  ένα συγνώμη για την πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του υπευθύνου έκδοσης του περιοδικού, και του επικεφαλής της επιτροπής περιοδικού, που θεωρητικά οφείλουν να ελέγχουν όλη την ύλη του περιοδικού πριν την έκδοση.  Προφανώς θεωρούν ότι ρίχνοντας την ευθύνη σε τρίτους ανώνυμους την «βγάζουν καθαρή».

Γ. Στην προσπάθειά τους να φιμώσουν τις φωνές που διαμαρτύρονται στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρούν  ένα μεγαλύτερο αντιδεοντολογικό λάθος.   Καλούν και μάλιστα εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος όσους συναδέλφους οδοντιάτρους, τηρούν νόμιμο ακτινολογικό εργαστήριο με ορθοπαντομογράφο να δηλώσουν  τα στοιχεία τους, ώστε αυτά να καταχωρηθούν σε ειδικό πίνακα στο επόμενο περιοδικό.

Αυτό αποτελεί σημαντικό φάουλ για εμάς. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι θα προβληθεί μια κατηγορία συναδέλφων που πραγματοποιούν μια ιδιαίτερη οδοντιατρική πράξη. Με την ίδια ακριβώς λογική θα πρέπει αύριο να ζητήσουν κάτι αντίστοιχο οι γναθοχειρουργοί , οι περιοδοντολόγοι, οι ενδοδοντιστές κτλ.

Επίσης είναι δεδομένο, πως ελάχιστοι συνάδελφοι της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ενημερωθούν και προφανώς πάλι θα προκύψουν διαμαρτυρίες και προβλήματα.

Τελευταίο σημαντικό θέμα είναι πως τέτοιες αποφάσεις δεν μπορεί να είναι ανυπόγραφες και δεν μπορεί να μην έχουν συζητηθεί στο ΔΣ του συλλόγου. Εμείς θέτουμε άμεσα θέμα συζήτησης στο επόμενο ΔΣ τόσο της καταχώρισης του περιοδικού,όσο και της ανακοίνωσης του ΟΣΑ .

Καλή Χρονιά σε όλους με περισσότερη προσοχή στα σημαντικά θέματα!