Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την αμοιβή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις                                                                                                              20140317_210938

Επέλεξα να παραφράσω τον Καβάφη για να μιλήσω λίγο για τη χθεσινή γενική συνέλευση του συλλόγου μας. Μια από τα ίδια λοιπόν και χθες. Συνάδελφος που ήρθε για πρώτη φορά σε συνέλευση μου έλεγε ότι περίμενε να υπάρχουν όρθιοι. Εις μάτην όμως! Πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι έχουμε γίνει πλέον τόσο γνωστοί ο ένας στον άλλον, που θα μπορούσαμε να πάμε για καφέ.

Ίσως αυτό δείχνει το dnaτου κλάδου μας. Αυτό το dnaπου καλλιεργείται από την πρώτη μέρα εισόδου μας στο Πανεπιστήμιο. Βόλεμα και αδιαφορία!

Η μόνη διαφορά εχθές ήταν η παρουσία των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων των επαγγελματικών λυκείων και των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ.

Και οι δύο αυτές ομάδες συναδέλφων άλλοτε ήπια και άλλοτε επιθετικά απαίτησαν άμεσες κινήσεις συμπαράστασης από τον ΟΣΑ.

Δεν ξέρω από πρώτο χέρι τις ενέργειες του ΟΣΑ γιατί στο ΔΣ ελάχιστα συζητήθηκαν τα θέματα αυτά. Είχαμε σοβαρότερα να ασχολούμαστε (χωρική αρμοδιότητα συλλόγου σε σχέση με Πειραιά για παράδειγμα)

Από την άλλη βλέποντας τους συναδέλφους αυτούς για πρώτη φορά στα 10 περίπου χρόνια που παρευρίσκομαι σε συνελεύσεις αναρωτήθηκα αν τους έχω ξαναδεί έστω και μια φορά… Δεν αποτελεί κακία αυτό, απλά παράπονο. Δεν επιθυμώ «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» και ηθικώς είμαι μαζί τους μέχρι την τελική δικαίωση, εφόσον μιλάμε για πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο σύστημα.

Πιο πάνω παράφρασα τον Καβάφη, για να τονίσω το κλίμα που εισπράττω εγώ από όλους τους συναδέλφους! Το κακό είναι λοιπόν ότι δύο παρατάξεις με ηγετική παρουσία τα τελευταία χρόνια στον κλάδο με διάφορες θέσεις και προτάσεις μας οδηγούν στον εξευτελισμό!

Σήμερα διάβαζα και άρθρο με δήλωση του προέδρου του ΟΣΑ ότι ο κλάδος είναι θετικός και αποτελεί καλό για τον κλάδο η πρόταση του ΕΟΠΥΥ. Τα ίδια λέει και ο γραμματέας του συλλόγου του ΟΣΑ μέσω των προτάσεων της μεταλλαγμένης παράταξής του!

Μάλιστα το πάει και πιο πέρα εκείνος! Ζητάει και κάρτα υγείας madebyOSA! Να νομιμοποιήσουμε  και μονιμοποιήσουμε λοιπόν τον υποβιβασμό των αμοιβών μας και να νομιμοποιήσουμε από την άλλη όλες τις κάρτες υγείας που μέχρι πρότινος κυνηγούσαμε!

Τα συμπεράσματα, δικά σας!!! Τα δικά μου πάντως από όσες συζητήσεις έχω κάνει με συναδέλφους ανά την Ελλάδα είναι άλλα.

Όταν όμως σε τόσο κρίσιμες στιγμές οι παρόντες δεν ξεπερνούν το 1/50 των μελών εγώ αρνούμαι να λέω λόγια για τους 50 ανθρώπους που ξέρω με τα μικρά τους ονόματα και ξέρω την άποψή τους  απ’έξω, πριν μπω στην αίθουσα.

             

Για την Ανεξάρτητη Οδοντιατρική Φωνή

Γιάννης Τράπαλης

Μέλος ΔΣ ΟΣΑ