Θερίζει ο καρκίνος του πνεύμονα στη χώρα μας με 7.000 συνανθρώπους μας να χάνουν την ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της νόσου.
Πρώτη και σημαντικότερη αιτία το κάπνισμα λένε οι επιστήμονες που βλέπουν καθημερινά τα περιστατικά να αυξάνονται κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα περιστατικά στην ογκολογική κλινική του νοσκομείου «Σωτηρία», εχουν αυξηθεί κατα 25 -30%.

Μάλιστα ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τους αντρες στην χώρα μας αλλά και για τις γυναίκες την τελευταία διετία που δεν δέιχνουν διατεθειμένες να εγκαταλείψουν την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος με αποτέλεσμα η θνησιμότητα από την νόσο να ξεπερνά και αυτή του καρκίνου του μαστού που μέχρι πρότεινος αποτελούσε πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες.

Ασθενείς που παλαιότερα επέλεγαν ιδιωτικά νοσοκομεία τώρα επιλέγουν τα δημόσια λόγω κόστους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα συνήθη χημειοθεραπευτικά φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους. οπως χαρακτηριστικά ανέφερε μάλιστα ο Αν. Καθηγητής Ογκολογίας τςη ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δ/ντής της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» Κωνσταντίνος Συρίγος με αφορμή την διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για τον καρκίνο του πνεύμονα, «είναι φανερό ότι χρειάζονται διαφορετικές στρατηγικλες πέραν της χημειοθεραπείας για να σημειωθεί σημαντική παράταση της επιβίωσης των ασθενών μαζί με την διασφάλαποτελέσματα ιση ικανοποιητικής ποιότητας της ζωής τους».

Τα μηνύματα στον τομέα της θεραπείας είναι ελπιδοφόρα καθ΄ςω την τελευταία διετία έχουν αναπτυχθεί τρεις διαφορετικές στρατηγικές προσέγγισης και θεραπείας με θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για την θεραπεία συντήρησης, τις στοχεύουσες θεραπείες και τις εξατομικευμένες θεραπείες. Σχετικά με τις εξατομικευμένες θεραπείες φαινεται πως έχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα καθώς είναι η ιδανική προσσέγγιση για κάθε ασθενή καθώς δρούν ανάλογα με τα μοριακά χαρακτηριστικά του όγκου του κάθε ανθρώπου. Οπως εξήγησε ο κος Συρίγος «Οσο φιλόδοξο κι αν ακούγεται για οριμένες μικρές υποομάδες ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα αυτό μοιάζει πολύ κοντινό.

Ογκοι με συγκεκριμένες μεταλλάξεις φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα καλή ανταπόκριση σε νεότερα φάρμακα όπως το erlotinib, το crizotinib, ενώ ελπιδοφόρα αποτελέσματα σε μικρές κατηγορίες ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα φαίνεται να έχει το lapatinib, imatinib κ.α.

Η διαπίστωση αυτή προσθέτει αυξημένες ανάγκες στην διάγνωση της νόσου που σημαίνει πιο ακριβείς αλλά και ακριβές εξετάσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ιστολογική εξέταση δεν είναι αρκετή για να ακολουθηθεί μια εξατομκευμενη θεραπέια. Πρέπει απαραιτήτως να συνοδέυεται από μοριακή και γενετική ανάλυση του όγκου ώστε να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία.

 

Πηγή : briefingnews.gr