Θεραπεία που αλλάζει τη ζωή των ασθενών με «διαβήτη τύπου Ι» ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες στο «Λαϊκό» νοσοκομείο. * [Η μεταμόσχευση νησιδίων του παγκρέατος αποτελεί σήμερα διεθνώς την πλέον σταθερή και αποτελεσματική θεραπεία και έλεγχο των σοβαρών και επικίνδυνων επιπλοκών για τη ζωή του ασθενούς.]

Η επαναστατική μέθοδος: Αρκεί τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή 3εκ. χαμηλά στην κοιλιά, από όπου εισέρχεται ο καθετήρας που εγχέει τα νησίδια -η όλη διδικασία δεν ξεπερνά τα 40’. Σε 5 ημέρες ξεκινούν να λειτουργούν κανονικά και να παράγουν ινσουλίνη.
Σύμφωνα με την κλινική εμπειρία: σταματούν τις επιπλοκές του διαβήτη και στις περισσότερες περιπτώσεις και τη χρήση ινσουλίνης για αρκετά χρόνια.

Οσον αφορά στη σειρά προτεραιότητας για όσους ασθενείς θέλουν να ενταχθούν στη νέα μονάδα του Λαϊκού νοσοκομείου για μία από τις πρώτες 20 μεταμοσχεύσεις παγκρέατος που θα γίνουν στην Ελλάδα, τα κριτήρια που θα ληφθούν υπ’ όψιν είναι η σοβαρότητα της κατάστασης των επιπλοκών και ο συνυπολογισμός τους, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεόδωρος Καρατζάς.

Το θετικό!
Ο δέκτης μπορεί να πάρει μόσχευμα από οποιανδήποτε δότη έχει κοινή ομάδα αίματος. Δεν υπάρχει δηλαδή το θέμα της ιστοσυμβατότητας που έχουν τα άλλα όργανα. Αυτό σημαίνει ότι παίρνει λιγότερα φάρμακα και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψης του μοσχεύματος, εάν γίνουν σωστά οι διαδικασίες.

Το (ελληνικό) πρόβλημα…
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κέντρο επεξεργασίας παγκρέατος, συνεπώς η μεταφορά και η συντήρηση του μοσχεύματος από το αντίστοιχο κέντρο της Γενεύης είναι αυτό που δυσκολεύει τη διαδικασία. Το μόσχευμα πρέπει μέσα σε 8 ώρες από τη λήψη του να φτάσει στη Γενεύη, σε ειδική συσκευασία που του παρέχει οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν να αφαιρεθούν τα νησίδια, να τοποθετηθούν πάλι σε ειδική συσκευασία και να επιστρέψουν στη χώρα μας για να μεταμοσχευτούν στον ασθενή. Στην Ευρώπη υπάρχουν μόνο 2 κέντρα επεξεργασία παγκρέατος, στη Βρετανία και στη Γενεύη -αυτό με το οποίο συνεργάζεται η ελληνική επιστημονική ομάδα του «Λαϊκού».

Η νέα μονάδα μεταμόσχευσης νησιδίων παγκρέατος στο νοσοκομείο «Λαϊκό» θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του επίκουρου καθηγητή χειρουργικής Θεόδωρου Καρατζά, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στις ΗΠΑ, το οποίο έχει διαθέσει περί τα 80.000 ευρώ για τις πρώτες μεταμοσχεύσεις του 2012.

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου Ι εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 5% ετησίως, κυρίως σε παιδιά μικρότερης της προσχολικής, ηλικίας.

Στη χώρα μας περίπου 1.000 παιδιά το χρόνο καταγράφονται με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη, από τα οποία περίπου το 20% μέχρι τα 30 θα αναπτύξει μια από τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος (οφθαλμολογικές επιπλοκές-τύφλωση, νεφροπάθειες, γάγγραινα των άνω ή κάτω άκρων), και θα χρίζει άμεσης μεταμοσχευτικής διαδικασίας.

Σήμερα, οι ασθενείς, κυρίως νέοι και παιδιά, με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που χρίζουν αντιμετώπισης, είτε παραπέμπονται σε μεταμοσχευτικά κέντρα του εξωτερικού, είτε παραμένουν στην Ελλάδα περιμένοντας την αξιοποίηση παγκρεατικών μοσχευμάτων από κλινικά νεκρούς δότες, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.
Κρίνεται λοιπόν απαραίτητη η άμεση εφαρμογή και στη χώρα μας, της δημιουργίας ενός μεταμοσχευτικού κλινικού προγράμματος, λόγω της κρισιμότητας και της αύξησης με ραγδαίους ρυθμούς των περιστατικών σακχαρώδους διαβήτη.

Πηγή : goodnews.gr