13496429_EVK22_EOPYY.limghandlerΌπως πλέον έχουμε καθιερώσει, σας ενημερώνουμε για τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν στο ΔΣ του ΟΣΑ τη Δευτέρα 23.9

Στο γνωστό θέμα που «ταλαιπωρεί» την οδοντιατρική κοινότητα τους τελευταίους μήνες, δηλαδή ποια είναι η χωρική αρμοδιότητα των συλλόγων της Αττικής, φαίνεται ότι ο ΟΣΑ , μετά και την σχετικά ασαφή θέση της ΕΟΟ, αναλαμβάνει μόνος του πρωτοβουλίες ξεκαθαρίσματος της υπόθεσης. Το κατά πόσο βέβαια οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν θα ξεδιαλύνουν ή θα περιπλέξουν την κατάσταση, είναι κάτι που μένει να φανεί στην πορεία.  Η άλλη πλευρά (ΟΣΠ) έχει στείλει έγγραφα στον ΟΣΑ όπου βάζει θέματα γενικότερης αναμόρφωσης του ν.1026/82 που αφορά την λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και είναι προφανές ότι την συνέχεια μάλλον θα τη δούμε σε δικαστικές αίθουσες.

Το σημαντικότερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η συνάντηση με τον διοικητή του ΕΟΠYΥ και πρώην πρόεδρο του ΟΣΑ κ. Κοντό, οδοντίατρο στο επάγγελμα.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν ποσά που θα διατεθούν για την οδοντιατρική περίθαλψη από το νέο έτος. 50-70 εκατομμύρια ευρώ ήταν οι σχετικές εκτιμήσεις.

Το ζουμί όμως ήταν αλλού. Ο τρόπος με τον οποίο αυτά θα διατεθούν δεδομένου ότι ο ΕΟΠYΥ μετατρέπεται σε αγοραστή υπηρεσιών και αφήνει το ρόλο του παρόχου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δυνητικά ότι γίνεται ένας μειοδοτικός διαγωνισμός και οι 5-10 μεγάλες ασφαλιστικές, τραπεζικές κλπ εταιρείες που έχουν 50 οδοντιατρεία πίσω τους, χτυπούν τις τιμές προκειμένου να πάρουν μεγάλο μέρος του «πακέτου».

Ένας δεύτερος κίνδυνος είναι να υπάρξουν συμβάσεις μεμονωμένα με τιμές ντροπής που πιθανόν καθορίσει το υπουργείο και φυσικά πάλι η πλειοψηφία των οδοντιάτρων μείνει απ’έξω.

Ένα άλλο σενάριο αφορά τη δημιουργία πακέτου πρόληψης για τον ασφαλισμένο με ελεύθερη επιλογή γιατρού, πράγμα που δεν θα καλύψει βασικές ανάγκες.

Τέλος ακούστηκε και η γνωστή παλιά πρόταση για κοστολόγηση των πράξεων, αμοιβή κατά πράξη και ελεύθερη επιλογή γιατρού, πράγμα που στις σημερινές συνθήκες φαντάζει τουλάχιστον ουτοπία, καθότι θα απαιτήσει κονδύλι  πολλαπλάσιο του υπό διάθεση…

Η πιο λογική πρόταση ακούστηκε από τον πρόεδρο και έχει να κάνει με την καθιέρωση ενός πλαφόν επισκέψεων ανά οδοντίατρο και ΑΦΜ , ώστε έτσι όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός συναδέλφων να επωφεληθούν. Κάτι αντίστοιχο έχει γίνει με τους γιατρούς.

Επόμενο θέμα ήταν η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων, μιας και έχει ήδη τεθεί σε ισχύ ο νόμος  για την υποχρεωτική ένταξη των οδοντιατρείων .  Πολλές εταιρίες μας κατακλύζουν με προσφορές και υπενθυμίσεις του υποχρεωτικού του νόμου. Ο Σύλλογος έχει ήδη πάρει προσφορές από 8 εταιρίες στην προσπάθεια για κάτι συλλογικό. Επίσης η επιτροπή προσπαθεί να διαχωρίσει την υποχρέωση από τη συχνότητα, μιας και οι περισσότερες εταιρίες ζητούν «μηνιαία αποκομιδή και συνδρομή».

Από την άλλη με έγγραφό του, στο υπουργείο,  ο σύλλογος ζητά να αναθεωρηθούν τα απόβλητα που θεωρούνται μολυσματικά ώστε να περιοριστούν στα άκρως απαραίτητα, να μειωθεί ο όγκος τους και κατά συνέπεια το κόστος για τον οδοντίατρο…

Τελευταίο θέμα στο οποίο υπήρξε και η αναμενόμενη αντιπαράθεση ήταν το ψήφισμα καταδίκης της εγκληματικής ενέργειας του μέλους της Χρυσής Αυγής.  Το προεδρείο του συλλόγου είχε ετοιμάσει ένα ψήφισμα (ήδη υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΟΣΑ), που για εμάς πιο πολύ προσπαθούσε να εξισώσει τη βία των «2 άκρων», παρά να σταθεί αποκλειστικά στο γεγονός.  Από την άλλη υπήρξε το ήδη δημοσιευμένο κείμενο της ΕΟΟ και τέλος ήρθαν άλλα δύο ψηφίσματα, ένα από την παράταξη του κ. Σταθόπουλου, (ΠΕΟΑ) και ένα από την παράταξη του κ. Μωραίτη (Αντιστεκόμαστε).

Κατάληξη δεν υπήρξε μιας και η προσπάθεια έκδοσης ομόφωνου ψηφίσματος δεν ευοδώθηκε. Έτσι με μια διάθεση συγκερασμού των απόψεων, ανατέθηκε σε δύο μέλη των δύο παρατάξεων που αποτελούν το προεδρείο να εκδώσουν το ψήφισμα, όπως και έγινε τελικά την επομένη 24-9.

Η ΑΟΦ δεν πήγε με δικό της ψήφισμα σε αυτό το ΔΣ και μάλιστα σκόπιμα. Θεωρήσαμε ότι για το φίδι που χρόνια τώρα εκκολαπτόταν στην κοινωνία μας, μόνο η παιδεία θα μπορέσει να δώσει τη λύση, και γι’ αυτό αντί  ενός ακόμη ψηφίσματος, προτείνουμε σε όλους να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο του Μάνου Χατζηδάκι.

Χατζιδάκις για τον φασισμό

Ηταν 20 χρόνια πριν, Φεβρουάριος του 1993, και ο Μάνος Χατζιδάκις είχε διοργανώσει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων αντιναζιστική συναυλία με έργα Κουρτ Βάιλ, Λιστ και Μπάρτοκ.

Στο πρόγραμμα είχε δημοσιευθεί κείμενο του Μάνου Χατζιδάκι, ένα ηχηρό καμπανάκι κατά του φασισμού και του ναζισμού. Το ίδιο κείμενο είχε δημοσιευθεί τότε και στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Ο συνθέτης «έφυγε» το καλοκαίρι του 1994 και μαζί με τις μελωδίες παρέμειναν διαχρονικές και οι σκέψεις του. Δυστυχώς απεδείχθη προφητικός, όπως συμπεραίνει κανείς από ορισμένα αποσπάσματα του κειμένου.

«Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του…».

«… Η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία. Η αληθινή παιδεία και όχι η ανεύθυνη εκπαίδευση και η πληροφορία χωρίς κρίση και χωρίς ανήσυχη αμφισβητούμενη συμπερασματολογία. Αυτή η παιδεία που δεν εφησυχάζει ούτε δημιουργεί αυταρέσκεια στον σπουδάζοντα, αλλά πολλαπλασιάζει τα ερωτήματα και την ανασφάλεια. Ομως μια τέτοια παιδεία δεν ευνοείται από τις πολιτικές παρατάξεις και από όλες τις κυβερνήσεις, διότι κατασκευάζει ελεύθερους και ανυπότακτους πολίτες μη χρήσιμους για το ευτελές παιχνίδι των κομμάτων και της πολιτικής…».