ΕΟΠΥΥΜια απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό των ταμείων. Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), το ταμείο δηλαδή των δικηγόρων, των γιατρών και των μηχανικών εξαιρείται από την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με κύκλους προερχόμενους κυρίως από το υπουργείο Υγείας αλλά και το Εργασίας, ο υπηρεσιακός υπουργός ξεπέρασε τις αρμοδιότητές ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του κλάδου από τον οποίο προέρχεται, δηλαδή τον δικηγορικό. Είναι γνωστή η αντίδραση των αυτοαπασχολούμενων, Γιατρών, Μηχανικών και Δικηγόρων στην ένταξη του ταμείου τους στον ενιαίο Οργανισμό Υγείας. Ο κ. Ρουπακιώτης δε, έχοντας διατελέσει στο παρελθόν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Βέβαια, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, οι πρώην αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχαν αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τον ΕΟΠΥΥ κάποιο ταμείο, είτε που έχει ήδη ενταχθεί, είτε που θα ενταχθεί, εάν μέχρι τις 31/12/2012 κατέθεταν αναλογιστική μελέτη που δείχνει τη βιωσιμότητα του ταμείου και ζητήσει την έξοδο η πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση των ασφαλισμένων.

Γνώριζαν τότε πολύ καλά οι υπουργοί και τις αντιδράσεις αλλά και το ποια ταμεία διαθέτουν την αναλογιστική βιωσιμότητα ώστε να αξιώσουν έξοδο από τον ΕΟΠΥΥ.

Απλώς, βλέποντας τα ελλείμματα του υπερταμείου υγείας να μεγαλώνει, περίμεναν πως και πως, την ένταξη του ΕΤΑΑ στον ΕΟΠΥΥ, από την 1η Ιουνίου 2012, προκειμένου τα έσοδά του και ίσως κάποια από τα αποθεματικά του να κάλυπταν ανάγκες που τώρα έχουν δημιουργήσει τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας, με βασικά θύματα τους χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως δε, τους βαριά πάσχοντες.

Έτσι, παρ’ ότι με βάση το νόμο Κουτρουμάνη περί μεταφοράς στον ΕΟΠΥΥ των κλάδων υγείας, θα έπρεπε το ΕΤΑΑ να ενσωματωθεί την 1η Ιουνίου, η απόφαση του κ. Ρουπακιώτη δίνει τη δυνατότητα στον κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ να μην ενταχθεί. Η απόφαση υπεγράφη μετά από σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, έχει δικαίωμα το ΕΤΑΑ να μετατραπεί σε αυτοτελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Σύμφωνα μ ε τον πρόεδρο του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος με την απόφαση διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και τα αποθεματικά του ΕΤΑΑ από την επιχειρούμενη λεηλασία, χάριν της στήριξης άλλων προβληματικών ταμείων, τομέων και κλάδων υγείας.

Αντίστοιχη εξαίρεση προωθείται και για το ΤΑΥΤΕΚΩ, που συμπεριλαμβάνει τους κλάδους υγείας τραπεζών, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Ήδη οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων έχουν καταθέσει αιτήσεις εξαίρεσης και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσει με τον υπηρεσιακό υπουργό Εργασίας.

Έτσι, μετά το ενιαίο επικουρικό ταμείου που όπως έχει αποκαλύψει το capital.gr φυλλορροεί, και ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται πως σιγά σιγά χάνει μέλη και κυρίως χάνει ταμεία τα οποία έχουν ταμιακά αποθέματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε περίπτωση ανάγκης. Βέβαια, όταν τα ταμεία δημιουργούνται στη λογική της κάλυψης των ελλειμμάτων από εύρωστα ταμεία, στο πλαίσιο μιας εσωτερικής αναδιανομής κεφαλαίων, η εξέλιξη αυτή θεωρείται δεδομένη.