DSC_0801Η Α.Ο.Φ. όπως έχει δεσμευτεί θα ενημερώνει για τα πιο σημαντικά θέματα που συζητούνται στα διοικητικά συμβούλια του ΟΣΑ.

Βασικό θέμα εδώ και πολύ καιρό ήταν η ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τη χωρική αρμοδιότητα του Ο.Σ.Πειραιά και κατ’επέκταση την ανάληψη της ευθύνης έκδοσης αδειών λειτουργίας οδοντιατρείων αλλά και ελέγχου αυτών από τον Ο.Σ.Α.

Αυτή τη φορά ένα έγγραφο γρίφος της Ε.Ο.Ο. που από τη μια καλεί σε σεβασμό της νομιμότητας αλλά από την άλλη ζητάει από τους δύο συλλόγους να καταθέσουν τις απόψεις τους για να λυθεί η «νομική εκκρεμότητα» έκανε για μια ακόμη φορά τα πνεύματα να οξυνθούν με κάποια μέλη του ΔΣ να ζητούν άμεσες και δραστικές ενέργειες από το προεδρείο του ΟΣΑ.

Οι επόμενες κινήσεις θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού και ο Ο.Σ.Π. προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα σε επίπεδο «Περιφερειών»  και το θέμα φαίνεται ότι θα έχει πολλά ακόμη επεισόδια ενώ οι εκλογές για τους συλλόγους και την Ομοσπονδία είναι πλέον πολύ κοντά και η οποιαδήποτε εκκρεμότητα πιθανόν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην εγκυρότητα των εκλογών…

Δεύτερο σημαντικό θέμα ήταν η απάντηση της Περιφέρειας προς το σύλλογο όσον αφορά την αρμοδιότητα επιβολής διοικητικών προστίμων, όπου και εδώ πλέον βάση του νέου νόμου για τις αρμοδιότητες των οδοντιατρικών συλλόγων, τις διοικητικές κυρώσεις επιβάλλουν πλέον οι σύλλογοι με μοναδικό αδιευκρίνιστο σημείο το ποιος εισπράττει  τα πρόστιμα .

Το επόμενο θέμα είχε να κάνει με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ στο συνέδριο της Στοματολογικής Εταιρίας της Ελλάδος με έξοδα του συλλόγου. Αρχικώς φάνηκε ότι τουλάχιστον 5 μέλη του ΔΣ είχαν ενδιαφερθεί να κάνουν χρήση αυτού του «προνομίου» που παλιότερη απόφαση του ΔΣ είχε καθιερώσει. Μετά από σοβαρή παρέμβαση του εκπροσώπου μας (κ. Τράπαλη) αλλά και του μέλους του ΔΣ κ. Σταθόπουλου ( ζητήθηκε εκ νέου ψηφοφορία για το θέμα με αποτέλεσμα η πλειοψηφία του συλλόγου (9-4) να δεχτεί την συνέχιση αυτού του προνομίου.Οι 4 που δεν δέχτηκαν τη συνέχιση του μέτρου ήταν: Τράπαλης(ΑΟΦ), Σταθόπουλος(ΠΕΟΑ), Μωραίτης(Αντιστεκόμαστε), Μητρόπουλος

Ειδικά για τη συμμετοχή σε συνέδρια εταιριών, η θέση μας είναι πως τα έξοδα των τιμωμένων προσκεκλημένων οφείλει να τα καλύπτει η εταιρία και όχι να αυτοπροσκαλείται τιμητικά ο σύλλογος με έξοδα που βαρύνουν το ταμείο του.

Στην συνέχεια είναι αλήθεια ότι κάποια μέλη της πλειοψηφίας διαφοροποιήθηκαν με τον τρόπο τους, λέγοντας ότι θα μεταβούν ιδίοις εξόδοις, αλλά η αλγεινή εντύπωση έμεινε και σίγουρα κάποιος αριθμός μελών θα κάνει χρήση του προνομίου.

Αξίζει να αναφερθεί η «εξήγηση» του προέδρου ότι τα έξοδα αυτά καλύπτονται από χορηγίες του συλλόγου και όχι από τις εισφορές των μελών, όμως ο αντίλογος ήταν άμεσος, ότι δηλαδή αυτές οι χορηγίες θα μπορούσαν να διατεθούν για ελάφρυνση της εισφοράς των οδοντιάτρων και όχι για «ταξίδι αναψυχής και δημοσίων σχέσεων» κάποιων μελών του ΔΣ του συλλόγου.

 Ο εκπρόσωπός μας δήλωσε εξ’αρχής ότι θα μεταβεί στο συνέδριο με δικά του έξοδα και δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματός αποζημίωσης. Άλλωστε η Α.Ο.Φ. έχει δηλώσει ότι τα μόνα χρήματα που λαμβάνει από το σύλλογο είναι η μηνιαία αποζημίωση που υπάρχει εκ του νόμου και είναι 55€, τα οποία και διαθέτει σε κοινωνικά ιατρεία και οργανώσεις κοινωνικού σκοπού μετά από απόφαση των μελών της Α.Ο.Φ. (στοιχεία σε διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

 Τέλος σημαντικό ήταν και το ότι κατόπιν εξηγήσεων του νομικού συμβούλου, εγκρίθηκε καταστατικό Ομόρυθμης Οδοντιατρικής εταιρίας που στους σκοπούς αναφερόταν και η σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, γεγονός που κατά τη γνώμη μας ανοίγει άλλο ένα θέμα σημαντικό, αυτό των συμβάσεων και των συμβεβλημένων οδοντιατρων σε ό,τι έχει να κάνει και με την προβολή τους από την εταιρία και άλλα που μένουν να φανούν στην πορεία…