Σε μία ακόμη φάρσα εξελίσσεται, σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων και ελεγκτικών εταιριών, η διακήρυξη της κυβέρνησης περί απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας, με ταυτόχρονη άρση των αντικινήτρων για επενδύσεις.

Από την πρώτη ανάγνωση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για φορολογικά θέματα όχι μόνο δεν προκύπτουν ψήγματα απλοποίησης της νομοθεσίας ή προσπάθεια για φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον, αλλά αντίθετα καθιερώνονται κίνητρα μεγαλύτερης φυγής κεφαλαίων από τη χώρα, διατηρείται ο ΚΒΣ και καθιερώνονται πολύπλοκες ποινές για φοροδιαφυγή.

Με καθυστέρηση περίπου ενός έτους, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί και για τα φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τη φορολόγηση στην κλίμακα, επαναφέροντας την παρακράτηση φόρου. Μόνο που θέτει τον συντελεστή παρακράτησης στο 25%, ενώ μέχρι το 2010, όταν και καταργήθηκε, ανερχόταν στο 10%.

Πρόκειται, σύμφωνα με στελέχη ελεγκτικών εταιριών, για εξοντωτική και παράλογη φορολόγηση μια και ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής (effective rate) παραμένει στο 40%. Δηλαδή, μια εισηγμένη επιχείρηση με κέρδη 100 ευρώ θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 20 ευρώ και αν διανείμει το σύνολο των καθαρών κερδών της (80 ευρώ) το Δημόσιο θα εισπράξει μέσω της παρακράτησης φόρου 25% άλλα 20 ευρώ.

Πηγή :  euro2day.gr